YEMEK

İtalya'dan mutfak sırları

Dün akşam (19 Haziran) İstanbul Soho House'ta özel bir yemekte bir araya geldiğimiz Missoni ailesinin Assouline'den yayınlanan en yeni yemek kitabı.
Reading time 7 minutes

Yarattıkları büyüleyici desenlerle her sezon kalbimizi çalmayı başaran bir marka. Moda dünyasının gün geçtikçe daha da kurumsallaştığı bir dönemde hala yarattıkları markayı ellerinde tutmayı başaran ve renklerle iç içe yaşayan bir İtalyan ailesi. Ve sadece moda dünyasında değil, el attıkları her alanda yaratıcılıklarıyla insanları etkisi altına alan üç farklı nesil. Evet, sizin de anladığınız gibi hayat neşesiyle meşhur Missoni’lerden bahsediyoruz. Ailenin en büyüğü ve markanın kurucusu Rosita Missoni önderliğinde 1953 yılından beri imza attıkları triko tasarımlarıyla dünyanın farklı noktalarında adından söz ettiren ailenin yemek sofraları da, en az koleksiyonları kadar samimi, dinamik ve renkli. Ve şimdi Francesco Maccapani Missoni sadece aile yakınlarının yer alma şansına sahip olduğu bu sofraları yepyeni bir kitapla gün yüzüne çıkarıyor. 

Nisan ayında raflardaki yerini alan “The Missoni Family Cookbok”ta Missoniler’in aile yemeklerinden davetlere, defile menülerinden parfüm lansmanlarına birçok farklı etkinlikte yer verdikleri özel tarifler bir araya geliyor. Angela Missoni ile Marco Maccapani’nin büyük oğlu Francesco’nun imzasını taşıyan kitapta nesilden nesile geçen yemek tarifleri, herkesin evde uygulayabileceği şekilde yeniden yorumlanıyor. Mimarlık eğitimi alan ve uslanmaz bir tasarım, sinema ile çağdaş sanat tutkunu kitabın giriş yazısında aile ve kendisi için yemeğin önemini “Yemek her zaman benim için bir aile kaçamağı olmuştur. Bir araya gelebilmek için yemeği bahane ederiz. Annemden, anneannemden hatta onun da annesinden kalan tariflere kendimden bir şeyler katmak ve onu yeniden yorumlamak en büyük zevkim. Ancak asıl zevk veren hazırladığım bu yemekleri en sevdiğim insanlarla keyifli bir sofra etrafında paylaşmak ve onların bu yemekleri yerken yüzlerin oluşan o tatmin edici gülümsemeyi görmek. Üstelik işin güzel yanı artık misafirlerimiz de bizlerin bu tutkusunu bildiğinden her yemeğe geldiklerinde kendi spesiyalitelerini de beraberinde getirirler. Örneğin; vaftiz annem Zia Teresa’nın dana ciğeri patesi olmazsa olmamızdır.” sözleriyle anlatıyor.

 

/

Missoni ailesinin yemeklerinde kullanmaktan vazgeçemediği geleneksel malzemelerin tanıtımıyla başlayan kitap Primavera (İlkbahar), Estate (Ev yemekleri), Autonno (Sonbahar), Inverno (Kış) ve Feste (Kutlama sofrası) isimleriyle beş farklı kategoride tarifler yer alıyor. Ailenin yakın dostu Quincy Jones’un kitapta belirttiğine göre Missoniler her aile yemeğinde yeni bir tarif denemeyi kendine alışkanlık edinirken ailenin mücevherleri andıran renkli seramik bardaklar, 50’li yılları anımsatan desenli seramikler ve oldukça canlı renklerdeki masa örtüsünden oluşan sofra düzeni de en az yemekler kadar göz alıcı. Özellikle Angela Missoni’nin evinde gerçekleşen davetlerin her an yeni bir eşyanın ortaya çıktığı Alaaddin’in sihirli lambasını andırdığını belirten Francesco kardeşinin bu aile buluşmalarına dair Instagram’da yaptığı paylaşımlarında #varestheplacetobe etiketine yer verdiğini de belirtiyor. Ev içinde yapılan ufak sohbetleri bile mutfakta çikolotalı pudding, siyah-beyaz çikolatalı kurabiye, tiramisu ve meyveli tarta eşliğinde yaptığı da belirten genç tasarımcı tüm bu tatların tariflerine de kitapta yer veriyor. Tüm tarifleri doğal, yerel ve mevsimsel gıdalarla hazırlamaya özen gösteren aile bireyleri bu sebze, meyve hatta mantarlar kendi bahçelerinde yetiştiriyor ve kullanmadan önce karbonat ile yıkayarak pişirmeye hazır hale getiriyorlar. 

“Yemek her zaman benim için bir aile kaçamağı olmuştur. Bir araya gelebilmek için yemeği bahane ederiz."

- Francesco Maccapani Missoni

“The Missoni Family Cookbok” kitabında yer alan tariflerin bir kısmı ailenin mutfağından eksik olmayan büyük zeytini andıran Barba dei Fraiti, antik çağdan bu yana tıpta tedavi amaçla kullanılan mürver çiçeği, bir çeşit inek sütü peyniri olan valtellina casera,aAgeto balzemik sirkesi, marine sirke, sadece Akdeniz’de ve Kuzey Batı Amerika’da yetişen telline balığı, farro üzümü, sardalya balığıyla hazırlanan özel bir ekmek, polenta bramata tohumu, acı çilek ağacı balı, bir çeşit kestane balı olan miele di castagno, cotechino ile Verzini sosisi, karabuğday ile hazırlanan pizzoccheri hamuru, mezze maniche makarna, vahşi asparagus, Riviera enginarı, bir kış sebzesi olan cardi, romanesco brokolisi, Ovuli mantarı, Tardivo zeytini gibi yerel lezzetlerle hazırlanıyor. Birçoğunuza yabancı gelen bu lezzetleri bir sonraki İtalya seyahatinizde almanız için not almanızı öneriyoruz. Evsahipliği yaptıkları tüm davetlerde İtalyan ruhunu ve samimiyetini sofralarına yansıtan ailenin en favori tarifini sizlerle paylaşıyoruz. Afiyet olsun.

 

MISSONI USULÜ GORPETTI CON GREMOLATA

6-8 kişilik

MALZEMELER

Dana eti için: 1 kilo dilimlenmiş dana eti, 4 yemek kaşığı un, 1 kase et suyu, 1 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı, ½ kase kuru beyaz şarap, deniz tuzu ve siyah biber.

Gremolata (garnitür) için: 1adet soyulmuş ve doğranmış domates, 1 avuç dolusu taze maydanoz yaprağı, 1 adet rendelenmiş limon, deniz tuzu ve siyah biber.

 

YAPILIŞI

1. Dana etini keskin bir bıçak kullanarak 3 cm kalınlığı kesin ve fazla yağlarını çıkarın. Daha sonra et parçacıklarını düğüm şeklinde bağlayın.

2. Geniş ve derin bir kaba unu döküp düğüm şeklindeki dana eti parçalarını iyice una bulayın.

3. Saplı bir tencerede, orta derecede bir ısıda et suyunu ısıtın.

4. Bir kızartma tavasında, yüksek derecede bir ısıda tereyağını eritin. Kabarmaya başladığında et parçacıklarını tavaya dökün ve 2-3 dakika ya da üst kısmı altın rengine bürünene kadar ısıtın. Et parçacıkları eğer tavaya sığmazsa parçalar halinde de ısıtabilirsiniz.

5. Daha sonra tüm et parçalarını tavaya geri koyun. Üstüne şarap ekleyerek 1 dakika ısıtın. Şarapla birlikte et biraz sulanacaktır. Bu suyu kaşıkla alarak etin üstüne tuz ve biber dökün. 

6. Son olarak ise tencerede ısıttığını et suyunu ekleyin ve 5 dakika düşük ısıtıda eti ısıtın.

7. Etle birlikte ikram edilecek yerel bir lezzet olan gremolata için ise küçük bir kapta domates, maydanoz ve limon parçalarını karıştırın.

8. Kaptaki tüm malzemeleri bir tavaya döküp 2-3 dakika ısıttıktan sonra servis edebilirsiniz.

 

Not: Bu yemek tarifi gremolata yerine Risotto Milanese ya da patates püresiyle de ikram edilebilir.

Fotoğraflar: Assouline

benzer içerikler

Tavsiye edilen içerikler